Se spune deseori că bucătăria reprezintă inima casei deoarece acesta este locul care adună toată familia la finalul unei zilei pline. Ziua începe în bucătărie cu o cafea şi tot aici se încheie la cină împreună cu familia. Astfel, bucătăria este o încăpere în care ne petrecem multă vreme, motiv pentru care trebuie să o amenajăm cu grijă, conform nevoilor şi dorinţelor noastre.
Din păcate, majoritatea oamenilor care locuiesc la bloc se confruntă cu problema spaţiilor mici, cu precădere a bucătăriei. De regulă, bucătăriile de apartamente nu sunt deloc generoase, aşa că tot spaţiul trebuie să fie gestionat cu mare atenţie.
Arta-mobilei.ro deţine toate informaţiile necesare amenajării bucătăriilor de dimensiuni reduse. Recomandarea specialiştilor în materie de mobilă pentru bucătării mici sunt colţarele dotate cu spaţii de depozitare, mobilier compact şi culori cât mai deschise, atât la mobilă, cât şi la dreperii, covoare sau finisaje. Acestea oferă senzaţia unui spaţiu mai mare şi mai plăcut.
Când trebuie să alegem mobilă pentru bucătării mici va trebui să ne gândim serios la varianta execuţiei mobilierului la comandă pentru a fi siguri că exploatăm orice centimentru. În cazul acesta specialiştii recomandă folosirea mobilierului până în tavan şi utilizarea ideilor noncoformiste precum o masă extensibilă de perete sau amenajarea unei insule care să îşi facă rolul de blat, dar şi de loc de luat masa.
De asemenea, o mare parte a locuitorilor la bloc aleg să îşi amenajeze bucătăria în balcon pentru a câştiga spaţiu. Trebuie, însă, să te asiguri că balconul este bine izolat şi nu uita să montezi şi o sursă de încălzire (de preferat un calorifer). Vei avea nevoie de o echipa de profesionişti care să racordeze plita şi cuptorul la gaz şi care să prelungească instalaţia electrică până în balcon în aşa fel încât să ai acolo prize şi lumina. Şi pentru chiuvetă vei avea nevoie de ajutor specializat, pentru modificarea traseului ţevilor de apă şi de canalizare. Nu uita că pentru a efectua aceste modificări va trebui să discuţi cu administratorul blocului, ai putea avea nevoie de nişte aprobări pentru a le efectua.
Dacă ai o bucătărie în formă de L sau U va trebui să foloseşti mobila pentru bucătării mici foarte bine gândite, în funcţie de fronturile bucătăriei. Ai la dispoziţie varianta cu front pe un singur rând, cu două fronturi paralele, dar şi variantele în formă de L – un front aranjat pe doi pereţi – şi în forma literei U – un front aranjat pe trei pereţi. Acestea din urmă în formă de L şi U sunt alegeri foarte populare pentru bucătăriile mici, pentru că ajută la organizarea mai eficientă a spaţiului. In ambele cazuri avantajele sunt evidente: un blat spaţios şi care asigura continuitate zonei de lucru, multe spaţii de depozitare şi delimitarea armonioasă faţă de zona de luat masa. Trebuie, însă, să luăm în calcul şi faptul că pentru a amenaja astfel bucătăria e nevoie de mai mult spaţiu pentru că, în definitiv, implică amplasarea de mobilier pe minimum doi pereţi. În cazul bucătăriei în formă de U există, de asemenea, şi riscul ca încăperea să pară aglomerată şi întunecată.