Să deții o companie în România poate să fie de multe ori un roller coaster de emoții. Treci prin situații dificile dar pe care atunci când le depășești, te simți împlinit și mai ambițios. E o trecere de la agonie la extaz de care unii devin dependenți și către care au fost forțați să migreze din pricina unei piețe a muncii din care pur și simplu nu au mai putut face parte ca și angajați. Din păcate acesta este adevărul, să găsești în România un loc de muncă serios, la care să fii respectat de patroni, e similar cu a căuta acul în carul cu fân.
Oricum, tot răul spre bine, fuga de patroni a determinat pe mulți oameni să-și deschidă propriile afaceri și sunt convins de faptul că cei care au făcut acest pas nu regretă nici măcar o secundă alegerea. Oamenii învață pe parcurs cum să administreze la rândul lor o companie astfel încât la final de lună să rămână cu cât mai mult profit. Una dintre cele mai recente metode de reducere a costurilor în cadrul companiilor de mici dimensiuni este renunțarea la abonamentele business. Pentru mulți ar părea ciudată migrarea companiilor din sfera abonamentelor spre zona PrePay, însă este un fenomen cât se poate de real, despre care vom discuta pe larg în cele ce urmează.
De ce migrează companiile în zona de PrePay?
Există mai multe motive pentru care acest fenomen ia amploare în România. Primul dintre ele ar fi faptul că în ziua de azi, nu prea mai sunt necesare SMS-uri, minute, uneori nici măcar serviciile de Roaming. Internetul a devenit noua putere pe parte de telecomunicații întrucât și telefoanele mobile au evoluat, au devenit inteligente și pot să facă mult mai multe în ziua de azi decât să primească sau să efectueze apeluri. Astfel, beneficiile abonamentelor business s-au cam pierdut. În zona de PrePay sunt oferte aproape la fel de bune precum în zona de abonament pentru internet.
Un alt motiv pentru care companiile migrează spre zona PrePay se leagă evident de costuri. Prețurile abonamentelor business sunt destul de mari comparativ cu o reîncărcare Telekom de exemplu, de 6 euro. Beneficiile sunt aproape aceleași dar costurile, pentru că sunt business, sunt mult mai mari. Evident, după cum spuneam mai sus, orice companie caută să-și reducă costurile și să pună în conturi cât mai mult profit. Pur și simplu România nu este genul de țară care să permită o lăfăială generală în sfera de costuri, pentru companiile mici și mijlocii.
O mare problemă în zona abonamentelor rămâne faptul că acestea trebuie duse la capăt. Se semnează contracte iar dacă o companie dorește să renunțe la abonamente, este somată să achite anumite daune. Acest lucru creează nesiguranță, creează sentimentul unui compromis prea mare, iar companiile în ziua de azi doresc libertate. Cartela PrePay nu are nicio legătură cu contractele, dacă o firmă nu este mulțumită de Orange, se poate muta imediat la Vodafone și problema este rezolvată, fără să plătească daune, fără să ajungă să se judece prin tribunal, etc.
În plus, un mare imbold este insuflat și de noile servicii business apărute în zona PrePay, servicii precum cele oferite de portalul re-incarca.ro. Practic astăzi există posibilitatea pentru o companie să folosească cartele PrePay în regim de abonament. Portalul re-incarca.ro oferă acest serviciu companiilor care folosesc cartele PrePay prin posibilitatea de a efectua reîncărcări programate și reîncărcări cu plata la factură. Practic, dacă ai o companie și folosești cartele PrePay, poți folosi re-incarca.ro pentru a programa reîncărcările și astfel te asiguri de faptul că nu va apărea situația în care cartelele să rămână fără minute, fără internet sau credit.
Este foarte simplu să reîncarci și să gestionezi reîncărcările prin intermediul re-incarca.ro. Procesul de reîncărcare este foarte rapid iar platforma permite reîncărcarea simultan a mai multor numere de telefon. Trebuie completat un tabel de comandă și indiferent că este vorba despre reîncărcare Orange, Vodafone sau Telekom, cartelele vor fi reîncărcate toate în maxim 10 minute de la plasarea comenzii.
Așadar, atât timp cât reușești să folosești cartela PrePay în regim de abonament, la costuri evident mult mai mici, nu mai există absolut niciun motiv pentru o companie să folosească abonamentele business.