Inca din cele mai vechi timpuri omenirea a dorit sa isi lase amprenta asupra spatiului in care traieste, ridicand constructii impresionante, care sa ramana la fel de uluitoare si la fel de impozante mii de ani. Daca astazi vorbim de poduri suspendate si zgarie nori, ca „produse” ale ingineriei moderne, civilizatia antica a dat nastere unor adevarate minuni ale ingineriei si arhitecturii. Iata care sunt cele mai impresionate dintre acestea.

1.    Marele zid chinezesc

 

Ceea ce astazi este o destinatie turistica unica a fost initial una dintre cele mai mari structuri de aparare din lume. Nedorind ca barbarii din nord sa intre in tara lui, imparatul chinez Qin Shi Huang a comandat construirea Marelui Zid Chinezesc, in secolul al III-lea. Realizat din sectiuni de ziduri care acopera aproape 8850 de km (6259 km de perete, 359 km de transee si 2232 km de bariere naturale), Marele Zid Chinezesc a reusit sa sfideze timpul, fiind declarat cea mai lunga constructie de pe Terra.

Piatra, caramida, lemnul si pamantul au fost folosite pentru a crea o bariera fizica si psihologica in fata dusmanilor. O mare parte din zidul original nu a rezistat incercarii timpului, dar dinastia Ming a dus la bun sfarsit constructia, intre anii 1368–1644, rezultatul obtinut poate fi vazut si vizitat si astazi, fiind inclus un patrimoniul Unesco.

2.    Stonehenge

Stonehenge este probabil cel mai important monument preistoric din Anglia. Aceste ruine megalitice se afla in campia Salisbury, la 3 kilometri vest de orasul Amesbury, Wiltshire, in sudul Angliei.

Stonehenge este construit din 30 de blocuri imense de piatra sarsen (un tip de gresie gasita sub forma naturala in sudul Angliei), asezate vertical, si pietre albastre derivate din Tara Galilor, care cantaresc intre doua si cinci tone fiecare.

Astazi doar 17 dintre acesti megaliti mai sunt in picioare. Cea mai mare piatra sarsen, considerata a fi de la Marlborough Downs, la aproximativ 40 de km de la amplasament, cantareste aproximativ 30 de tone.

Desi nu se stie exact rolul ansamblului, se crede ca cei care l-au construit aveau cunostinte de astronomie, si ca ziua de 21 iunie (Solstitiul de vara) avea o semnificatie deosebita, probabil ,religioasa.

3.    Piramidele Egiptene

 

Nimic nu demonstreaza mai bine puterea Egiptului antic decat piramidele dinastiei a treia.

Constructia piramidelor a avansat cu adevarat in 2600 B.C. , cand mormintele din caramida noroioasa au inceput sa ia forma lor iconica, gratie, bucatilor uriase de piatra naturala. Ele erau, in acele vremuri,  inconjurate de altare si curti, chiar si de temple. Rolul piramidelor egiptene era sa serveasca ca mormant pentru faraonul dinastiei respective.

Marea Piramida a lui Khufu, cea mai inalta dintre constructiile egiptene, are peste 146 de metri inaltime si a necesitat milioane de blocuri de piatra, aproximativ doua tone si jumatate fiecare. Fiecare bucata de piatra a fost taiata manual, iar intregul proces a necesitat efortul a mii de muncitori. Fetele piramidei erau placate cu placi slefuite din calcar.

Felul în care muncitorii egipteni taiau pietrele pentru a le folosi in constructii este inca subiect de studiu pentru cercetatori. Instrumentele folosite pentru modelarea materialelor mai putin dure au fost identificate, dar nu si a celor pentru pietre dure, cum ar fi granitul sau dioritul. Potrivit unor cercetatori blocurile de piatră erau transportate prin deșert tot cu ajutorul unor sănii de lemn, cărate de robi.

 

4.    Pons Fabricius

Unele constructii au fost atat de bine realizate, incat rezista si astazi in fata testului timpului. Podul Pons Fabricius a fost construit in anul 62 i.e.n. de catre Lucius Fabricius pentru a inlocui un vechi pod de lemn. Acestuia i s-au mai adaugat intarituri in anii 23 si 21 i.e.n.

Poate nu este cel mai vechi pod inca in uz (se crede a fi cel de-al doilea cel mai vechi), dar Pons Fabricius este de departe cel mai impresionant. Intinzandu-se de la malul de est al fluviului Tibru pana la insula Tibru, Pons Fabricius are o lungime de 61 de metri si o latime de 5 metri si afiseaza un pic de design fantezist pe cei doi stalpi de marmura.

Construit din piatra de tuf calcaros si piatra peperino (un amestec de cenusa vulcanica), podul a fost odata acoperit cu travertin, desi acum, din cauza reparatiilor, gasim si caramida in compozitia sa. Cea mai clara parte a designului podului este o arc suplimentar in digul central care amelioreaza presiunea pe fundatia grava.

5.   Templul Borobudor

 

Borobudor este cel mai mare templu budist din lume. Acesta se afla in Indonezia si fost ridicat in secolul al IX-lea, pe vremea Dinastiei Sailendra. Numele ii provine din limba sanscrita – „Vihara Buddha Uhr”, respectiv „manastirea budista de pe deal”.

Construit in forma de piramida, templul Borobudor are in componenta sa 504 statui ale lui Buddha.

Templul este contruit in sase terase patrate, asezate pe baza piramidei, iar peste aceastea sunt alte trei terase circulare care duc spre varf. Vazut de sus, Borobudur apare ca un gigant mandala. Picturile de pe templu sunt demult disparute, dar se spune ca piatra se vopsea cu alb sau galben auriu pentru a acapara soarele.

Pentru construirea templului Borobudor au fost utilizate două milioane de blocuri de piatră cu o greutate totală de aproximativ 3.500.000 de tone.

Sursa imagini: https://en.wikipedia.org

Articol oferit de:  Piatra naturala Bacau, Neamt, Iasi si Online, in toata tara! – Vinca.ro

Peste 10 ani vechime în content writing. Pentru advertoriale și alte servicii adiacente vizitați www.vandimaginatie.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here