Home Europa Insulele Scilly, amenințate de schimbările climatice – vizitează-le acum până nu e...

Insulele Scilly, amenințate de schimbările climatice – vizitează-le acum până nu e prea târziu

0

Dacă au de gând să ajungi pe plaja din Cornwall în această vară, de ce să nu te îndrepți și spre cel mai sudic din Marea Britanie? Scilly reprezintă un arhipelag de 140 de insule, aflate la aproximativ 40 de kilometri de coasta Cornish. 5 dintre aceste insule sunt locuite permanent, având o populație în jur de 2000 de locuitori. Cea mai sudică insulă din arhipelag este Insula St. Agnes.

Din pricina poziționării la Atlanticul de Nord, aceste insule sunt înconjurate de apele calzi din golful Stream și pot fi considerate adeseori drept niște insule sub-tropicale, fiind oarecum distanțate de vremea foarte caldă sau foarte rece din Marea Britanie. În schimb, aici găsim ape albastre, peisaje verzi și plaje albe care fac aceste insule să pară mai de grabă mediteraneene.

Punctele slabe ale arhipelagului sunt furtunile destul de puternice venite din Atlantic, iar schimbările climatice încep să le afecteze destul de mult cel puțin pe partea nivelului apei, care crește tot mai mult de la an la an. Așadar, dacă ai de gând să vizitezi această zonă a lumii, ai face bine să te grăbești, întrucât în scurt timp, din cauza schimbărilor climatice, s-ar putea să nu mai ai ce vizita.

Potrivit oamenilor de știință și a Ministerului Meteorologic al Marii Britanii, nivelul mării va crește cu un metru în acest secol din cauza încălzirii globale. Consiliul Insulelor Scilly avertizează că ar putea fi cel mai grav afectat loc din Marea Britanie. În cele mai extreme previziuni, experții avertizează că aceste insule ar trebui abandonate, deoarece criza climatică le-ar putea face nelocuibile.

Două dintre insulele Scilly mai mici, Tean și Samson, au fost odată locuite, dar acum sunt lăsate în seama faunei sălbatice și a turiștilor. Cel mai înalt punct al insulei principale St Mary’s se află la doar 49 de metri deasupra nivelului mării, iar întreaga insulă are doar trei kilometri în diametru, consecințele eroziunii de coastă sunt potențial catastrofale.

Hugh Town, cel mai mare oraș de pe Scillies, se află la puțin peste trei metri deasupra nivelului mării și prezintă un risc periculos de creștere a inundațiilor. Există temeri că ar putea fi primul care va dispărea. Având în vedere că inundațiile de coastă amenință casele, drumurile, agricultura și viața marină, nu este de mirare că Consiliul Insulelor Scilly a elaborat un plan pentru a face față schimbărilor climatice.

Planul lor de acțiune privind schimbările climatice a fost acum publicat pentru consultare publică și include milioane de lire sterline de îmbunătățiri ale apărării maritime. Acesta stabilește, de asemenea, modul în care Insulele vor atinge zero emisii de carbon până în 2030.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version