Stiai ca timp de secole marmura a fost piatra naturala cea mai folosita de arhitecti si constructori pentru decorarea interioarelor cladirilor si locuintelor? Mai mult decat atat, marmura a fost utilizata pe scara larga in palate si cladiri mari si la constructia celor mai frumoase monumente din Grecia Antica, Imperiul Roman, Europa medievala si nu numai.

Cu o larga varietate de nuante superbe si cu calitati incredibile de rezistenta si durabilitate, marmura a fost si continua sa fie o piatra naturala ravnita si cautata peste tot in lume. Chiar si acum, este vazuta ca un material luxos, rafinat, care reuseste sa imbine in mod remarcabil estetica si functionalitatea.

Fiind o roca rafinata, care innobileaza orice incapere, marmura este din ce in ce mai prezenta in lista de materiale pe care designerii si arhitectii le integreaza in proiectarea si amenajarea caselor. Desi poate parea un lux sau o extravaganta, realitatea este ca marmura imbina cu succes caracteristicile legate de cost, de calitate si de durabilitate.

Iata care sunt cele mai faimoase constructii de pe mapamond, realizate din/cu marmura  

Taj Mahal, India

Una dintre cele mai faimoase si mai cunoscute cladiri de pe aceasta lista, Taj Mahal, este un mausoleu incredibil facut din marmura. Considerata una dintre cele mai mari realizari arhitecturale din cultura indo-islamica, a necesitat munca mesterilor din intregul imperiu.

Marmura este folosita pentru cupole si turnuri. In interior,marmura este lustruita si incrustata cu pietre pretioase si materiale. Aceasta magnifica constructie a fost un tribut adus sotiei preferate a imparatului.

Pantheonul, Roma

 

Un templu roman dedicat tuturor zeilor din inima Romei, Pantheonul are podelele si peretii decorati cu marmura. Pardoseala prezinta modele geometrice si poate fi observata inca in forma sa originala, desi au fost efectuate lucrari de restaurare pentru mentinerea aspectului sau grandios. Marmura era folosita si pentru exteriorul cladirii, dar multe dintre acestea au fost indepartate cand Papa a hotarat sa topeasca tot bronzul din oras.

Marble Arch, Londra

Marble Arch

 

Un punct de reper din secolul al XIX-lea, Marble Arch a fost initial proiectat pentru a fi intrarea de stat in Palatul Buckingham, desi mai tarziu a fost mutat cand palatul a fost extins. Placata cu marmura, colorarea frumoasa devine curand decolorata de poluarea Londrei Victoriene. Camerele din interiorul arcului au fost folosite ca post de politie intre 1851 si 1968.

Barca de marmura, Beijing

De asemenea, cunoscuta sub numele de Barca Puritatii si Pacii, Barca de Marmura este de fapt un pavilion la baza Palatului de Vara de la Beijing. Este proiectata sa arate ca o barca cu aburi, este construita din piatra, in stil occidental. A fost construita initial in 1755, dar mai tarziu a fost arsa. Imparateasa Cixi a refacut-o in stil occidental, folosind fonduri pe care le-a deturnat de la marina chineza.

Moscheia Sheikh Zayed, Emiratele Arabe Unite

 

Aceasta moschee imensa este un loc important de inchinare pentru toti locuitorii din Emiratele Arabe Unite. Finalizata in 2007, este conceputa pentru a uni lumea musulmana si poate aduna peste 41.000 de persoane in timpul celebrarilor religioase. Curtea are ceea ce este considerat cel mai mare exemplu de mozaic de marmura din lume. Exista 96 de coloane in sala principala de rugaciune si toate sunt acoperite cu marmura si incrustate cu perle.

Monumentul Washington, Washington

 

Cea mai inalta structura de piatra din lume si cel mai inalt obelisc, Monumentul Washington este construit din 36 000 de pietre de marmura. Isi schimba partial culoarea, deoarece cariera folosita ca sursa principala de marmura a fost schimbata in mijlocul constructiei.

Sursa imagini: https://en.wikipedia.org

Articol oferit de: Marmura Bacau, Neamt, Iasi si Online, in toata tara! – Vinca.ro

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here