Stațiunea Băile Herculane din județul Caraș Severin are una dintre cele mai frumoase povești cu care se poate lăuda un oraș românesc.

Bazele ei au fost puse în anul 102 de către Împăratul Traian. Numele stațiunii vine evident de la Hercule, fiul lui Zeus și al Elenei, patron al izvoarelor termale prin care stațiunea a devenit cunoscută până în prezent, în mitologia romană.

Romanii au fost cei care au construit aici pentru prima dată băi , temple, monumente și statui închinate zeităților Hercules, Esculap și Higeea.

Ca atestare documentară, stațiunea este luată în vizor pentru prima dată în anul 153 d. Hr. prin intermediul unei tăblițe pusă în băi, pe care scria „Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunoștință” .

Astăzi însă, această stațiune a ajuns aproape o ruină. Frumusețea locului încă mai atrage sute de mii de turiști anual, însă multe dintre clădirile antice arată într-un mod deplorabil.

Modernizarea băilor a avut loc pentru prima dată în anul 1736 și de atunci, puține îmbunătățiri au mai fost aduse. Poate doar hotelul Roman a mai ieșit în evidență prin faptul că în anul 1999, a redat circuitului turistic Termele Romane.

După 2000 de ani, oamenii s-au putut bura din nou de ele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here