Republica San Marino reprezintă un stat independent  situat în Peninsula Italia. Are o dimensiune de 61 de kilometri pătrați  și o populație de aproximativ 32.000 de locuitori. Conform statisticilor, San Marino este cea mai veche așezare autonomă  din lume, fondată fiind pe data de 3 septembrie 301 de către Marinus din Arba. Economia țării se bazează în principal pe finanțe- bănci, dar și pe turism. În ciuda faptului că economia nu este foarte puternică, datorită numărului mic de locuitori, San Marino este unul dintre cele mai bogate state din Uniunea europeană. De asemenea, este considerată regiunea cu cea mai mică rată a șomajului din Europa.

ATRACȚII TURISTICE

 1. Guaita – una dintre cele mai impresionante fortărețe din regiune, face parte dintr-un complex de 3 turnuri celebre alături de Montale și Cesta. A fost construită în secolul 11 și a fost folosită pe post de închisoare. A intrat în patrimoniul UNESCO în anul 2008.Guaita
 2. Centro Storico Di San Marino – centrul istoric din San Marino, pare o zonă în care timpul a stat un loc. Totul pare atât de neatins de mâna omului modern și se simte o atmosferă mai mult decât medievală.
  Centro Storico Di San Marino
  Centro Storico Di San Marino
 3. Muntele Titan – face parte din lanțul Apenini și are cele mai mari înălțimi în San Marino. Are 739 de metri de la nivelul zero și este situat la est de capitala San Marino.
  Muntele Titan
  Muntele Titan

CAZARE

Cazarea este destul de scumpă din păcate, prețurile sunt undeva pe la 300 de lei/noapte, însă priveliștile și liniștea generală a regiunii face toți banii. Oricum, fiind o regiune autonomă din Italia vă puteți caza și în altă parte dacă  vi se par prea mari tarifele, nu neapărat în San Marino.

Hotel Joli – preț 264 ron/noapte. Adresă: Federico d’Urbino, City of San Marino 47890, San Marino

Hotel Titano – preț 268 ron/noapte. Adresă: Contrada Del Collegio 31, City of San Marino 47890, San Marino

Hotel Ristorante Cesare – 282 ron/noapte. Adresă: Salita Alla Rocca 7 | Centro Storico, City of San Marino 47890, San Marino.

Hotel Joli
Hotel Joli

FOOD&DRINK

Din punct de vedere gastronomic, San Marino este un adevărat festin. De ce? Păi pentru că avem parte de aceeași bucătărie italiană cu specificul ei autonom. Există restaurante foarte ieftine, în ciuda prețurilor destul de mari pentru cazare. Puteți găsi meniuri și la 15 – 20 de lei fără mari probleme.

 • Il Matterello – un restaurant foarte accesibil cu specific 100% italian, în care se servește atât prânz cât și cină. Este deschis de la 12 PM la 9 PM. Adresă: Via Consiglio Dei Sessanta, 150 | Dogana, City of San Marino 47890, San Marino.
 • Smaller – aici puteți servi de departe cea mai bună pizza din întreaga regiune San Marino. Este deschis zilnic între 12 PM și 10 PM. Adresă: Via Paolo III, 7, City of San Marino 47890, San Marino.
 • Ritrovo dei Lavoratori – un restaurant ceva mai diversificat, pentru gusturi mai rafinate. Specificul este cel tradițional italian dar se servește și mâncare mediteraneeană. Adresă: Via Androne Dei Bastioni 4, City of San Marino 47890, San Marino.
  Il Matterello
  Il Matterello
CONCLUZIE ȘI NOTĂ

San Marino este unul dintre cele mai impresionante state din punct de vedere arhitectural. Aici timpul pare să fi stat în loc și cred că poate fi un adevărat spectacol pentru cei care doresc să viziteze și această regiune separată oarecum de Italia. Chiar dacă este cam scumpă cazarea, după cum spuneam mai sus, cred că puteți găsi soluții alternative.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here