În momentul în care te duci în străinătate și mănânci la un restaurant sau bei o cafea la un local, trebuie să realizezi că bacșișul pe care tu îl vei lăsa acolo trebuie să fie un pic desprins de bacșișul pe care-l lași în România. Discutăm despre o sumă mai mare de bani dar nu exagerată și trebuie să ții cont de câteva reguli destul de simple în alegerea ei, după cum urmează…

Cum stabilești bacșișul atunci când mergi în străinătate?

  1. Bacșișul se lasă în aceeași monedă cu care se face plata. Degeaba mergi tu în Suedia și lași bacșiș euro, sau prin Danemarca, dacă țările respective au altă monedă. La fel valabil și pentru Marea Britanie care deși a stat ani buni în UE, nu a renunțat la celebra liră (GBP).
  2. Vezi cât bacșiș lasă localnicii. Ca să stabilești cuantumul bacșișului în anumite regiuni, trebuie să fii un pic atent în jurul tău. Vezi cam cât lasă ceilalți de la alte mese și fă și tu la fel. Dacă călătorești într-un loc precum Monaco, fii cu ochii în patru ca să nu lași mai mult decât este nevoie pentru că noi românii avem mai mereu impresia că acolo toate sunt scumpe, dar nu e chiar așa.
  3. Stabilește calitatea și cantitatea serviciilor oferite. Nu are rost să dai 9 euro bacșiș atunci când cumperi o cafea cu 2 euro de exemplu. În România, bacșișul este undeva la 10% din nota de plată dar la sume mici, este recomandat să lași măcar 1 euro. De asemenea, fii atent la calitatea serviciilor oferite, nu are rost să lași bacșiș dacă servirea a fost proastă sau mâncarea în sine a fost execrabilă. Cei care călătoresc mult au observat probabil că sunt localuri-surpriză unde iei țeapă cu mâncarea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here