Cu cât aparatele foto digitale au avansat mai tare, cu atât s-a umplut societatea de fotografi de ocazie. Problema e că acești fotografi de ocazie ce au investiții mii de lei în aparatură de ultimă generație au început să-și dorească să facă bani cu acestea și au aglomerat piața fotografilor atât de mult, încât astăzi îți este aproape imposibil să faci rost de un fotograf profesionist fără investigații. Peste tot în lume când se aglomerează piața crește calitatea, numai în România nu. E exact invers.

Există o modalitate de a deosebi fotografii amatori de cei profesioniști, totul se rezumă la biografie și portofoliu. Aceste două lucruri se pot verifica online destul de simplu atât timp cât fiecare fotograf profesionist are un site pe care postează lucrările sale. De exemplu, vedeți Gabriel Comănescu Biografie, cam așa trebuie să arate un profil de fotograf profesionist. În rest, toți cei care caută să-și vândă serviciile prin Facebook, fără un site sau un portofoliu în spate, sunt amatori.

Gabriel Valentin Comănescu este doar un exemplu. Pe piață există mulți asemenea lui dar la care din păcate se ajunge foarte greu. Chiar nu ai cum să mai auzi de asemenea oameni din cauza amatorilor care investesc masiv în publicitate. Online-ul a rămas oarecum singura modalitate de a separa lucrurile. Consider că fiecare individ care vrea să imortalizeze un anumit eveniment dorește să lase această sarcină în seama unui adevărat profesionist, nu? Banii nu contează în acest domeniu pentru că evenimentele speciale nu sunt chiar așa de dese încât să devină costisitoare.

Apoi, dacă ne gândim tot la bani, am observat că nici amatorii nu cer chiar așa puțin pentru o ședință foto. Dacă un profesionist cere cam 200 de euro, un amator o să ceară 150. Cam mulți bani pentru niște oameni care încă nu au ajuns la stadiul de a merita acești bani. Nu orice amator se poate ridica la nivelul lui Gabriel Comănescu de exemplu și spun chestia asta fără aroganță. Trebuie să privim cu atenție realitatea și vom vedea că exact așa stau lucrurile pe piața fotografiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here