Arheologii subacvatici din Mexic au descoperit cea mai lungă peșteră inundată din lume. Echipa din partea Great Maya Aquifer Project sau pe scurt GAM, au început să studieze apele misterioase din peninsula Yucatan (Mexic) cu mulți ani în urmă, în special peșterile Sac Actun și Dos Ojos înainte să-și dea seama că cele două sunt conectate. Această descoperire marchează un sit arheologic incredibil, sit care scoate în evidență povești și ritualuri ale civilizației mayașe.

Labirintul acvatic unește peștera cunoscută sub numele Sac Actun cu peștera Dos Ojos. Potrivit legilor peșterilor, când două astfel de entități se unesc, cea mare absoarbe pe cea mică. Sac Actun primește așadar titlul de cea mai mare peșteră. Întinzându-se pe o lungime de 347 de kilometri, acest sistem de grote subacvatice este de departe cel mai mare din lume descoperit până acum.

„Această peșteră uriașă reprezintă cel mai important sit arheologic subacvatic  din lume, dispunând de peste 100 de contexte arheologice. De-a lungul acestui sistem, am descoperit urmele primelor așezări din America faună și floră care astăzi nu mai există pe Terra, și bineînțeles, cultură mayașă.” spune Guillermo de Anda, director al GAM și cercetător pentru Institutul Național de Antropologie și Istorie. În cultura maya, peșterile erau modul de a comunica cu zeii.

Următorul pas va fi analiza calității apei din noua peșteră, apoi se va trece la analiza biodiversității, continuând apoi cartografierea labirintului scufundat de sub Tulum. Robert Schmittner, directorul de explorare al proiectului lucrează la acest caz de 20 de ani și speră ca aceste peșteri să fie ocrotite și conservate în viitor.

Peste 10 ani vechime în content writing. Pentru advertoriale și alte servicii adiacente vizitați www.vandimaginatie.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here